Kızıl Ordu Korosu ve En Sevilen Parçaları
Bünyesinde on iki asker, bir vokal, bir akordiyon, iki dansçı ve bir anlatıcı bulunan Kızıl Ordu Korosu ilk şeklini 1928 yılında Moskova Merkez Ordu Kulübü’nde almıştır.
İlk resmi gösterisini 1929 yılında Sovyetler Birliği’nin uzak doğu bölgesindeki demir-yolunda çalışan askerler için yapmıştır.
Ordu içerisinde hiyerarşi göz önünde bulundurulmadan, her kademeden askerin katılabildiği koro, 1933 yılına kadar askerlere moral olması ve kaliteli müzik sunmak adına 300’e yakın konser serileri gerçekleştirmiştir.
Büyük Anayurt Savaşı’nda tüm Sovyet bölgelerinde halka ve askerlere daha fazla moral verebilmek adına 1500’e yakın konser vermiştir.
Koronun ilk kurucularından olan Aleksandr Aleksandrov, 1929 yılından ölümü 1946 yılına kadar Kızıl Ordu Korosu’nun şefliğini üstlenmiştir. Bolşevik Parti Marşı ve dünyaca ünlü Sovyetler Birliği Marşı’nın bestecisi olarak tanınan bu isim ayrıca bu iki marşın kökenini oluşturan ve sözlerini Stalin’in Stahanov hareketi üzerine söylediği sözlerden alan ‘Zhit stalo luchche (Hayat daha iyi hale geldi)’ eserinin de bestecisidir. Yine Sovyet tarihinin en ünlü bestelerinden olan, Büyük Anayurt Savaşı’nın Marşları Voyna ve Nesokruşimaya i legendarnaya parçalarını bestelemiş olan Aleksandr Aleksandrov, iki kez Stalin Ödülü’ne (1942, 1946) layık görülmüştür. 1943 yılında tümgeneralliğe yükselmiş, 1946 yılında Doğu Berlin’de vefat etmiştir.

1938 yılında Matvey İsaakoviç Blanter tarafından bestelenmiş, 2. Dünya Savaşı sırasında vatansever bir şarkı olarak ün kazanmış “Katyuşa”
Sovyet istihbaratçı ve besteci Lev Knipper tarafından bestelenmiş 4. Senfoni’den “Polyuşka Polye”
1860’lı yıllarda Rus besteci İvan Petroviç Larionov tarafından bestelenmiş “Kalinka”
1825 yılında Franz Schubert tarafından bestelenen ve Meryem Ana’ya adanmış olan “Ave Maria”
Müziği 1938’de Pokrass kardeşler tarafından bestelenen “Sovyet Tankçılar Marşı”
Victor Stolyarov tarafından bestelenmiş “Kuban Kozak Şarkıları”
Sovyet besteci Anatoly Novikov tarafından bestelenmiş “Esmer Tenli Moldovalı Kız (Smuglyanka Moldovanka)”
Bestesi 1888 yılında bir Fransız işçi Pierre Degeyter’e ait olan “Enternasyonal Marşı”
“Hej, Sokoły”
“Savaş Yeniden Yükseliyor! (I vnov’ prodolzhayetsya boy)”
“Devrimci Yürüyüş (Revolutionary March)”
“Yenilmez ve Efsanevi (Nesokruşimaya i legendarnaya)”
Kızıl Ordu Korosu, Sovyetler Birliği’nin çözülmesinden sonra Rusya’da ve diğer ülkelerde konser vermeye devam etmiştir. 25 Aralık 2016 günü Suriye’de konser vermek için Lazkiye şehrine doğru giden uçağın kalkıştan 20 dakika sonra radardan kaybolması ve Karadeniz’e düşmesi üzerine 64’ü Kızıl Ordu Korosu sanatçısı ve grup yetkilisi olmak üzere 92 kişi hayatını kaybetmiştir. Yıllarca halkın tüm duygularını yansıtmayı ve tarihin en iyi korosu olmayı başarmış bu topluluğun anısına bir kez daha saygıyla…